Звернення митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа до вірних Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Останнім часом в засобах масової інформації активно нагнітається істерія навколо теми щодо надання томосу про автокефалію православній Церкві в Україні.

Тому я як ваш правлячий архієрей, який несе відповідальність перед Богом і Церквою за спасіння ввіреної мені пастви, зобов’язаний донести до вашого відома наступне:

По-перше, авторитетно засвідчую, що ніякого томосу і автокефалії ніхто до цього часу не надавав і коли це буде – нікому невідомо. Тому весь галас, який будь-ким поширюється в ЗМІ, є нічим іншим, як видаванням бажаного за дійсне.

По-друге, ряд рішень, які прийняті 11 жовтня 2018 року Синодом Константинопольської Церкви в Стамбулі відносно спроби легалізації розколу та зухвале зазіхання на канонічну територію нашої Церкви, є неканонічними та антизаконними!!! Вони були прийняті в односторонньому порядку, з ігноруванням церковного права та всупереч канонічному устрою Святої Церкви, не зважаючи на неодноразові заклики до всеправославного обговорення даного питання з боку Української Православної Церкви, а також братських Помісних Православних Церков.

Лицемірно виправдовуючись прагненням до відновлення єдності українського Православ’я, Константинопольська Патріархія своїми упередженими і політично вмотивованими рішеннями вносить ще більше розділення і посилює розбрат в українському суспільстві.

Нахабне втручання у внутрішні справи іншої Помісної Церкви, спроба узаконити церковний розкол, вступ до спілкування з тими, хто є відлучені від Церкви та намагання ввести свою юрисдикцію на чужій канонічній території суворо засуджується церковними канонами.

Такий глибокий підрив основ міжправославних відносин і повна зневага тисячолітніх норм церковно-канонічного права виводить Константинопольський Патріархат за межі канонічного поля і, на превеликий жаль, унеможливлює для нас продовження євхаристійного спілкування з ієрархами Константинополя, їх духовенством і мирянами.

Враховуючи все вищезазначене, Священний Синод Руської Православної Церкви виступив на захист фундаментальних норм Православ’я і Священного Передання Церкви.

Тому, 15 жовтня 2018 року Синод, на своєму засіданні в Мінську, за участі Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, був змушений прийняти рішення про припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським Патріархатом.

Також необхідно зазначити, що ЦЕ НЕ Є РОЗКОЛОМ для нашої Церкви, як дехто, бажаючи ввести в оману необізнаних в церковному праві людей,

намагається це видавати. А навпаки: нашій Церкві висловили свою підтримку цілий ряд Помісних Православних Церков, які засудили односторонні дії щодо Української Православної Церкви з боку Константинопольської Патріархії. Ми і надалі знаходимося в єдності з усіма Помісними Православними Церквами, а відсутність євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом продовжиться до його відмови від прийнятих ним антиканонічних рішень.

Наголошую, що наша свята Церква була, є і буде Церквою канонічною, Церквою благодатною, Церквою спасительною, яка береже віру наших дідів і прадідів. Віримо, що Господь не попустить ніякого зла і допоможе нам зберегти нашу Святу віру і Церкву.

Тому закликаю всіх вас, дорогі мої отці, брати і сестри, бути спокійними, розважливими, зберігати мир в своїх душах, бути вірними чадами Матері-Церкви на чолі з її Предстоятелем – Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм та молитися про укріплення народу нашого в спасительній Православній вірі та в мужньому стоянні за правду і єдність нашої Святої Церкви.

Нехай береже всіх нас Господь у злагоді, мирі та любові!

З благословінням,

Іоасаф,

МИТРОПОЛИТ КІРОВОГРАДСЬКИЙ І НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ

(44)

Добавить комментарий